System lag when changing track

Get answers about using the current release of MediaMonkey for Windows.

Moderator: Gurus

AndyParka

System lag when changing track

Post by AndyParka » Sat Dec 19, 2009 5:13 am

I'm a brand new user of MM coming from Winamp and have fixed all the small issues I've had so far. Every time i press the next track or previous track buttons (both in the main window and on my keyboard) my system lags for about half a second. normally this wouldn't be a problem but I mostly listen to music while playing games, and the lag when i skip songs is obvious and very annoying. If a song finishes and changes to the next song it does not lag, it only happens when i press the next or previous track buttons and it happens every time.

Is anyone else experiencing this problem or does anyone know of a fix that i have not yet found on my searches through google?
I apologize if this has been discussed in another post already, i did do a quick search before making this post with no related findings.
Windows 7 RC2 x64, Intel core 2 duo, 4gb ram, Logitech G15 keyboard Using the Winamp Visual System mylcd plugin (Still lags without the plugin installed). I'm using MM version 3.2.0.1924.

nohitter151
Posts: 23640
Joined: Wed Aug 09, 2006 10:20 am
Location: NJ, USA
Contact:

Re: System lag when changing track

Post by nohitter151 » Sat Dec 19, 2009 8:46 am

Do you use the last.fm scrobbler? Have you tried changing output plugin? (Tools > Options> output plugins).
MediaMonkey user since 2006
Need help? Got a suggestion? Can't find something?

Please no PMs in reply to a post. Just reply in the thread.

AndyParka

Re: System lag when changing track

Post by AndyParka » Sat Dec 19, 2009 10:13 am

Unless last.fm scrobbler is a feature that runs automatically and I've missed it, I don't run it. i have the MMDS.dll and wave.dll outputs and the lag exists with either one selected.

by the way, I'm using a Creative X-fi Xtremegamer sound card if that makes any difference. If it did have something to do with the output plugin would finding and using an ASIO plugin fix this?

AndyParka

Re: System lag when changing track

Post by AndyParka » Sat Dec 19, 2009 10:32 am

UPDATE: I've just installed an ASIO output plugin, which works find, but the lag is still there suggesting that it is not my audio output plugin or configuration.

Stieffers
Posts: 10
Joined: Sun Jan 11, 2009 12:58 pm

Re: System lag when changing track

Post by Stieffers » Sat Dec 19, 2009 2:26 pm

I've had the same problem ever since 3.2 was released.

Peke
Posts: 12500
Joined: Tue Jun 10, 2003 7:21 pm
Location: Serbia
Contact:

Re: System lag when changing track

Post by Peke » Sat Dec 19, 2009 10:23 pm

All you that use Win 7/Vista can you try this http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 12#p234612
Best regards,
Pavle
MediaMonkey Team lead QA/Tech Support guru
Admin of Free MediaMonkey addon Site HappyMonkeying
Image
Image
How to add SCREENSHOTS to forum

AndyParka

Re: System lag when changing track

Post by AndyParka » Sun Dec 20, 2009 4:04 am

I tired the Maiko WASAPI plugin but this did not solve the problem. Thank you Peke for the suggestion though.


Post Reply