Synchronize Tags Fails On AAC

Get answers about using the current release of MediaMonkey for Windows.

Moderator: Gurus

Kieutrang
Posts: 4
Joined: Mon Aug 26, 2019 3:05 am

Synchronize Tags Fails On AAC

Post by Kieutrang » Mon Oct 07, 2019 2:54 am

Hello

I added some albums using the AAC plug-in trial for some time. I used AAC.

These AAC files do reappear when scanning for unsynchronized tags. Syncing again, CTRL-S doesn't help. The files remain untouched (change date) since the day of the import.

I've purchased now the AAC plug-in, but the problem remains. I've searched all other hints including this http://www.mediamonkey.com/support/inde ... 99&nav=0,5. I also installed the latest version of MediaMonkey.

I had once a similar problem with WMA files, where I had to install the right Windows Media Player. This time I've got no clue.

Lowlander
Posts: 46156
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Synchronize Tags Fails On AAC

Post by Lowlander » Mon Oct 07, 2019 10:11 am

AAC is a container and doesn't support tags. You need a format like M4A.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

sallenmd87
Posts: 52
Joined: Sat Feb 01, 2014 5:46 pm

Re: Synchronize Tags Fails On AAC

Post by sallenmd87 » Mon Oct 14, 2019 8:53 am

AAC files purchased from or ripped with iTunes are m4a, unless they're the old DRM-protected ones, which ar m4p.

Peke
Posts: 12436
Joined: Tue Jun 10, 2003 7:21 pm
Location: Serbia
Contact:

Re: Synchronize Tags Fails On AAC

Post by Peke » Thu Oct 24, 2019 7:39 am

AAC and m4a are almost identical, there is slight container difference.

Have you tried to rename AAC to M4A?
Best regards,
Pavle
MediaMonkey Team lead QA/Tech Support guru
Admin of Free MediaMonkey addon Site HappyMonkeying
Image
Image
How to add SCREENSHOTS to forum

calvin_1
Posts: 1
Joined: Thu Oct 24, 2019 10:17 am

tagging aac

Post by calvin_1 » Thu Oct 24, 2019 10:22 am

Hi,
I am using 4.1.21.1875 version and like the software a lot since a couple of years.
As I am using more and more .aac files I am having trouble to tag these files. It does not safe the tag information. If I add information it stays there till I change the selection and then it vanishes. Do I need something for tagging aac?
Thanks
calvin

Peke
Posts: 12436
Joined: Tue Jun 10, 2003 7:21 pm
Location: Serbia
Contact:

Re: Synchronize Tags Fails On AAC

Post by Peke » Fri Oct 25, 2019 9:01 pm

Hi,
It was talked about many times and RAW AAC do not support tagging. It needs to be in a Container eg. M4A.

See https://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=7335 and https://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=4536

MM Is not only one it is covered here also https://getmusicbee.com/forum/index.php?topic=23193.0 and https://trac.ffmpeg.org/wiki/Encode/AAC

Wonder why are you using plain AAC instead of M4A as it can be lossless converted?
Best regards,
Pavle
MediaMonkey Team lead QA/Tech Support guru
Admin of Free MediaMonkey addon Site HappyMonkeying
Image
Image
How to add SCREENSHOTS to forum

Post Reply