Album Art not always showing on Zen V

Get answers about syncing the current release of MediaMonkey with iPods and other devices.

Moderator: Gurus

Album Art not always showing on Zen V

Postby Bluescreen2001 » Wed Sep 16, 2009 3:01 pm

Hi

I know, there are several Threads about this problem, but I found no solution now. Is there something new that I missed?
My problem:

I synced about 3300 songs to my Zen V. All went fine, but not all album arts shows up. Only very few are correct. All album art is embedded in the tags, but there are also lying some "folder.jpg" arround. I see no difference between working an non working arts. They sometimes even have the same resolution. An the effect is non deterministic. If I format the device an resync other arts are corrupt than before. Also if retransfer a corrupt song/album to the player using drag&drop within mediamonkey it suddenly shows up right.

I tried to use WMLog.exe but it crashing after reading tons of jpg-files. But I don't see where it gets them from? It seems it scans the harddrive, not the Zen.

I only have the songs on the Zen, no playlists, no pictures. I read that the Zen should generate .alb files for the art. I cannot find any? Where should they be?

I am very interested in a fix, so if I can help to diagnose the problem please contact me to tell me what I shall do.

BTW.: During all of my tests I once had a weird other effect. One song named "The King" shows up under "all Songs" between all the songs beginning with "D". So I could not use the alphabetic search function of the Zen. Selecting any letter higher than "D" jumps to "The King". Deleting an reinserting the song helps. And it was a onetime effect.

Thanks for your help

Mediamonkey Version 3.1.1.1261
Zen V Firmware Version 1.21.03e
Bluescreen2001
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 16, 2009 2:44 pm

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby chrisjj » Thu Sep 17, 2009 6:25 am

I get your broken ZEN alphabetic list symptom in this case:

1248 Incremental auto-sync corrupts ZEN [#5833]
viewtopic.php?f=6&t=39965

and though I don't use album art, I expect this kind of corruption could cause your album art symptom.

If you try the workaround (reformat ZEN and resync), do the two symptoms go?

> I tried to use WMLog.exe but it crashing after reading tons of jpg-files. But
> I don't see where it gets them from? It seems it scans the harddrive, not the Zen.

TMK WMlog.exe scans only the ZEN.
Chris
chrisjj
 
Posts: 4926
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:14 pm
Location: UK

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby Bluescreen2001 » Mon Sep 21, 2009 2:51 pm

If you try the workaround (reformat ZEN and resync), do the two symptoms go?


No and yes. As I said before, the corrupt alphabetic list seems to be a one-time problem. It never happens again.

But the album art problem is appears on every sync, even if the Zen is freshly formatted. After dragging some songs to the Zen in MM they suddenly show their album art. So it seems it only happens via (auto)sync. Single file transfer seems to work fine.

WMlog scans all removable datastores connected via USB, e.g. Cardreader. I had an SD card in the reader with tons of music, and it scans it. So I removed the card and it shows an error "No media", but I can continue. Then it scans the Zen but after that tries to scan a device named "Nero Fast CD-DVD Burning Plugin" and crashes with an access violation. But I can save the log, anyway. But it seems the log is corrupted. It is interrupted at the beginning of the file list of the Zen inmidst a word, see the listing of the wmlog below.

So what else can I do to get my album arts. I could sync with another program like the ZEN Explorer, but that program cannot skip some albums or folders.

BTW.: A bit offtopic: What is the right way to insert a new song into the library? I copied it to my media folder using the explorer and then refresh the library, which takes some time. Is there a nicer way?

Code: Select all
#
# as you see, here comes all of my removable medias
#
Result: 0
Revision: 524288
Device:
Name: Wechseldatentr?r (J:)
Manufacturer: Generic
Power: 26 - 100
Version: 0
Icon: 2949593
Type: D0
  Format: 65535
Canonical name: \\?\storage#removablemedia#7&26ebca8a&0&rm#{53f5630d-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}$0
Properties supported:
WMDM/FormatsSupported
WMDM/DeviceProtocol
WMDM/DeviceServiceProviderVendor
WMDM/DeviceModelName
WMDM/DeviceFirmwareVersion
Formats supported:
3000
  Pref: 0
    WMDM/FileName : ANY
    WMDM/FormatCode : ANY
    WMDM/LastModifiedDate : ANY
    WMDM/FileSize : ANY
    WMDM/FileAttributes : ANY
Storage:
Attributes: 0
Capabilities: 4F
Total: 0
Free: 0
  WMDM/FileName = \
  WMDM/FormatCode = 12288
  WMDM/FileSize
# here comes some more removable media, i skipped them here
 ...
# now comes the ZEN, I skip all that intro stuff and go to the end of the file
Device:
Name: Thorstens_Zen
Manufacturer: Creative Technology Ltd
Power: 5 - 100
Version: 0
Icon: 3146201
Type: D3
  Format: 85
  Format: 0
  Format: 0
  Format: 8
  Format2: 85
  Format2: 0
  Format2: 0
  Format2: 8
Canonical name: \\?\usb#vid_041e&pid_4157#18ff0000d91c4b1a0002d42d92684b1a#{f33fdc04-d1ac-4e8e-9a30-19bbd4b108ae}$0
Properties supported:
WMDM/DeviceFirmwareVersion
WMDM/DeviceProtocol
WMDM/DeviceModelName
WMDM/SyncRelationshipID
WMDM/DeviceFriendlyName
WMDM/DeviceServiceProviderVendor
WMDM/FormatsSupported
WMDM/DeviceFriendlyName
 ...
       Voulez-Vous.mp3
          WMDM/Bitrate = 0
          WMDM/Author = Abba
          WMDM/AudioBitDepth = 0
          WMDM/AudioWAVECodec = 0
          WMDM/FormatCode = 12297
          WMDM/Duration
          WMDM/Title = Voulez-Vous
          WMDM/UserRating = 0
          WMDM/Year = 2008
          WMDM/PersistentUniqueID = {00000D3B-0000-0000-0000-000000000000}
          WMDM/SampleRate = 0
          WMDM/Genre = Classical
          WMDM/BuyNow
          WMDM/FileSize
          WMDM/Track = 13
          WMDM/AlbumTitle = Gold
          WMDM/FileName = Voulez-Vous.mp3
          WMDM/NumChannels = 0
          WMDM/NonConsumable
          WMDM/PlayCount = 0
          WPD/PassthroughPropertyValues (1005)
          Attrib: 48020
        Waterloo.mp3
          WMDM/Bitrate = 0
          WMDM/Author = Abba
          WMDM/AudioBitDepth = 0
          WMDM/AudioWAVECodec = 0
          WMDM/FormatCode = 12297
          WMDM/Duration
          WMDM/Title = Waterloo
          WMDM/UserRating = 0
          WMDM/Year = 2008
          WMDM/PersistentUniqueID = {00000DBF-0000-0000-0000-000000000000}
          WMDM/SampleRate = 0
          WMDM/Genre = Classical
          WMDM/BuyNow
          WMDM/FileSize
          WMDM/Track = 19
          WMDM/AlbumTitle = Gold
          WMDM/FileName = Waterloo.mp3
          WMDM/NumChannels = 0
          WMDM/NonConsumable
          WMDM/PlayCount = 0
          WPD/PassthroughPropertyValues (993)
          Attrib: 48020
    Abst
#
# this is really the end of the file!
# I copied the last bit I can see in the wmlog windows here, so you can see the cause of the crash

    WMDM/FileSize
    WMDM/FileName = ZENcast
    WMDM/NonConsumable
    WPD/PassthroughPropertyValues (546)
    Attrib: 48008
  DeviceInfo.xml
    WMDM/FormatCode = 12288
    WMDM/Title = DeviceInfo.xml
    WMDM/PersistentUniqueID = {00000054-0000-0000-0000-000000000000}
    WMDM/FileSize
    WMDM/FileName = DeviceInfo.xml
    WMDM/NonConsumable
    WPD/PassthroughPropertyValues (574)
    Attrib: 48020
  DevIcon.fil
    WMDM/FormatCode = 12288
    WMDM/Title = DevIcon.fil
    WMDM/PersistentUniqueID = {00000041-0000-0000-0000-000000000000}
    WMDM/FileSize
    WMDM/FileName = DevIcon.fil
    WMDM/NonConsumable
    WPD/PassthroughPropertyValues (562)
    Attrib: 48020
  DevLogo.fil
    WMDM/FormatCode = 12288
    WMDM/Title = DevLogo.fil
    WMDM/PersistentUniqueID = {00000050-0000-0000-0000-000000000000}
    WMDM/FileSize
    WMDM/FileName = DevLogo.fil
    WMDM/NonConsumable
    WPD/PassthroughPropertyValues (562)
    Attrib: 48020
Device:
Name: Nero Fast CD-DVD Burning Plug-in
Manufacturer: Ahead
Power: 26 - 100
Version: 0
Icon: 17498687
Type: 90
Bluescreen2001
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 16, 2009 2:44 pm

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby Bluescreen2001 » Mon Sep 21, 2009 3:25 pm

I just realized that I can copy the whole wmlog.txt from the wmlog-Window to a textfile (the save button only copies a section of it like written in the message before. So now I have the complete file. But what can I do to find out whats wrong with my album art?

This is an entry of such a song which should have an album art, but does not have one:
Code: Select all
    Jackson Browne
      WMDM/FormatCode = 12289
      WMDM/Title = Jackson Browne
      WMDM/PersistentUniqueID = {00028947-0000-0000-0000-000000000000}
      WMDM/FileSize
      WMDM/FileName = Jackson Browne
      WMDM/NonConsumable
      WPD/PassthroughPropertyValues (574)
...
      Attrib: 48008        In The Shape Of A Heart.mp3
          WMDM/Bitrate = 0
          WMDM/Author = Jackson Browne
          WMDM/AudioBitDepth = 0
          WMDM/AudioWAVECodec = 0
          WMDM/FormatCode = 12297
          WMDM/Duration
          WMDM/Title = In The Shape Of A Heart
          WMDM/UserRating = 0
          WMDM/Year = 1986
          WMDM/PersistentUniqueID = {00028B0B-0000-0000-0000-000000000000}
          WMDM/SampleRate = 0
          WMDM/Genre = Pop
          WMDM/BuyNow
          WMDM/FileSize
          WMDM/Track = 3
          WMDM/AlbumTitle = Lives In The Balance
          WMDM/FileName = In The Shape Of A Heart.mp3
          WMDM/NumChannels = 0
          WMDM/NonConsumable
          WMDM/PlayCount = 1
          WPD/PassthroughPropertyValues (1101)
          Attrib: 48020


After dragging this album to the Zen via MM the album arts shows up and there is a new entry in the wmlog file:

Code: Select all
        Jackson Browne - Lives In The Balance.alb
          WMDM/AlbumCoverWidth = 0
          WMDM/AlbumCoverHeight = 0
          WMDM/AlbumCoverFormat = 14337
          WMDM/AlbumCoverData (10644)
          WMDM/FormatCode = 47619
          WMDM/Title = Lives In The Balance
          WMDM/PersistentUniqueID = {00013E41-0000-0000-0000-000000000000}
          WMDM/FileSize
          WMDM/AlbumCoverSize = 10644
          WMDM/FileName = Jackson Browne - Lives In The Balance.alb
          WMDM/NonConsumable
          WPD/PassthroughPropertyValues (928)
          Attrib: 48020


I also see the .alb file in the explorer, but it is a zero-length file. Is that normal?
Who generates the .alb files. MM or the Zen itself?
Bluescreen2001
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 16, 2009 2:44 pm

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby nohitter151 » Mon Sep 21, 2009 4:08 pm

Bluescreen2001 wrote:I also see the .alb file in the explorer, but it is a zero-length file. Is that normal?
Who generates the .alb files. MM or the Zen itself?

Good question, I think that the devices generate that themselves. .alb files are always 0 bytes however, I could see the same 0 byte files on my Zune and I don't even use MM to sync to that.
MediaMonkey user since 2006
Need help? Got a suggestion? Can't find something?

Please no PMs in reply to a post. Just reply in the thread.
nohitter151
 
Posts: 23640
Joined: Wed Aug 09, 2006 10:20 am
Location: NJ, USA

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby chrisjj » Mon Sep 21, 2009 4:49 pm

> Who generates the .alb files. MM or the Zen itself?
Good question, I think that the devices generate that themselves.

Me too.

> .alb files are always 0 bytes however

Same here. Though I assume that is just the wayther are reported, i.e. the real files contains more.
Chris
chrisjj
 
Posts: 4926
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:14 pm
Location: UK

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby chrisjj » Mon Sep 21, 2009 4:53 pm

> But the album art problem is appears on every sync

[FTR, I assume this means every auto-sync]

>, even if the Zen is freshly formatted.

Ah, different problem then. Soyry I cannot help.

> WMlog scans all removable datastores connected via USB, e.g. Cardreader.
> I had an SD card in the reader with tons of music, and it scans it.

Noted - thanks.

> BTW.: A bit offtopic: What is the right way to insert a new song into the library?
> I copied it to my media folder using the explorer and then refresh the library, which takes
> some time. Is there a nicer way?

I don't think there is any way to in general insert a single song into the library, except for e.g. editing it in Now Playing, which is probably a bug. If you can put it in a folder by itself, you can Add/Rescan that folder.
Chris
chrisjj
 
Posts: 4926
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:14 pm
Location: UK

Re: Album Art not always showing on Zen V

Postby Dreadlau » Thu Feb 17, 2011 3:40 am

chrisjj wrote:> BTW.: A bit offtopic: What is the right way to insert a new song into the library?
> I copied it to my media folder using the explorer and then refresh the library, which takes
> some time. Is there a nicer way?

I don't think there is any way to in general insert a single song into the library, except for e.g. editing it in Now Playing, which is probably a bug. If you can put it in a folder by itself, you can Add/Rescan that folder.


There is one easy way. Drag and drop the song on the "Library" node in the media tree panel.
It will add it to the library.
You can also do that with a selection of several files.
Seven Ultimate X64 SP1 / Sansa Clip 2go (with RockBox)
Dreadlau
 
Posts: 1967
Joined: Sun Nov 25, 2007 6:49 am


Return to Need Help with Device Synchronization?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests