Music Cataloguing accross multiple drives

Get answers about using the current release of MediaMonkey for Windows.

Moderator: Gurus

tigertales
Posts: 46
Joined: Mon Dec 15, 2008 2:02 am

Music Cataloguing accross multiple drives

Post by tigertales » Sat Aug 07, 2010 12:51 am

Looking for suggestions for cataloging music across several portable drives.

I use media monkey to play and organise, but not sure how to build a database across multiple hard-drives.

Any suggestions?

Thx

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Re: Music Cataloguing accross multiple drives

Post by rovingcowboy » Sat Aug 07, 2010 3:27 am

just select the drives you want him to scan when you use the link for add/ rescan on the file drop down menu.

all you do then is make sure the info is correct on the songs by reading it in the listview area or in the properties for the song. fix anything that is wrong,

then use the sync, link on the advanced tag manager for sync'ing all database info to the songs.

then you use the auto organizer you find on the tools drop down menu and set up your local url/pathway/mask.
to the songs that you want.

just scanning the drives for song formats you want will give mediamonkey the data for where it is at.
so it is rather simple to use multiple drives.

depending on size of drives if you only have songs on them you can set up what you want.

i use the first letter of the artist name and divide all the ones i have up on different drives by number of drives in to total of 36. the 26 letters and 10 numbers then i take that total of number and letter combo and put the split on different drives.

like
1 to j on the first drive.
h to l on the second drive.
m to z on the third drive.

or something like that. :D as i leave about half to a quarter of each drive empty for room to add more songs that meet the requirement to that drive.
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

Lowlander
Posts: 46467
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Music Cataloguing accross multiple drives

Post by Lowlander » Sat Aug 07, 2010 12:01 pm

All you would need to do is use File > Add/Rescan Tracks and point to all the portable drives you want scanned. Now you have music from all drives in your MediaMonkey database.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

rovingcowboy
Posts: 14153
Joined: Sat Oct 25, 2003 7:57 am
Location: (Texas)
Contact:

Re: Music Cataloguing accross multiple drives

Post by rovingcowboy » Sun Aug 08, 2010 3:04 am

yep but you see that word cataloguing there lowlander? i took that to mean they wanted to know how to arrange the songs after they were scanned in to monkey's database. so i gave the long answer., :) but maybe they did only want
to know how to scan them and not set up the library? 8) :-?
roving cowboy / keith hall. My skins http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... =9&t=16724 for some help check on Monkey's helpful messages at http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 4008#44008 MY SYSTEMS.1.Jukebox WinXp pro sp 3 version 3.5 gigabyte mb. 281 GHz amd athlon x2 240 built by me.) 2.WinXP pro sp3, vers 2.5.5 and vers 3.5 backup storage, shuttle 32a mb,734 MHz amd athlon put together by me.) 3.Dell demension, winxp pro sp3, mm3.5 spare jukebox.) 4.WinXp pro sp3, vers 3.5, dad's computer bought from computer store. )5. Samsung Galaxy 5 Android 5) 6. Proscan tablet Android 4.3 ) 7. amd a8-5600 apu 3.60ghz mm version 4 windows 7 pro bought from computer store.

Post Reply