[SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Report bugs & feature requests for MediaMonkey for Android and learn about the newest beta build.

Moderator: Gurus

martin.bohac
Posts: 96
Joined: Thu Nov 14, 2013 5:23 pm

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by martin.bohac » Wed Jun 13, 2018 4:03 pm

nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
Unfortunately, your database is not included in the log. It can happen when your database is bigger than 20MB, can confirm it?
Are you able to send me it directly to email: bohacma@gmail.com ? The database is situated in "Internal Storage/MediaMonkey/files/mmstore.db"
Sent :)
Unfortunately, the database is malformed and I cannot open it. I have tried to recover it, but it also failed.
nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
This can be the last step and you can lose some metadata such as Rating, Album Artists (which is not supported by Android Media scanner), so wifi sync is preferable.
To be sure to have understood : when i have an issue, i should do all these tasks : uninstall MMA, delete MediaMonkey folders, delete music data folders, reinstall MMA, start a new fresh wifi sync ?
I have tried all situation to get the best answer, but in all cases, repetition of wifi-sync was enough. Also when I uninstalled MMA, deleted all MMA folders, then Artworks were missing until wifi-sync.
nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
At first do you have in MMW Options/Portable Device Sync/Your device profile/Options/Tagging enabled "Sync all Artwork to file folders" "albumart"?
No it isn't, but i think MMA read albumart in tags, isn't it ?
I think i always unchecked "sync all artwork to file folder" because i believed i don't need them.

This option is not needed to be enabled. When it is disabled, all artworks are stored to MMA app folder Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey
but in this case, when you uninstall MMA, then all Artworks are deleted.
nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
Does the albumart.jpg exist in folder where e.g "1.22.03.Acoustic (Maroon 5)" is placed?
I have a folder.jpg file in folder where "1.22.03.Acoustic (Maroon 5)" is placed on my PC, but not on my android device. Do i need it ?
No, the option is disabled, so artwork should be stored in App folder.

Please follow these steps.
1) Go to MMA Developer Options (Options/About MediaMonkey/tap to MediaMonkey icon) and click on "Publish database to main storage"
2) Send me your database again. I hope it will be not malformed.


nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
Also, i saw something strange : on MMW, my playlist "last added" doesn't contain the real last songs added, so i think something happened to MMW database...
You can ask in MMW forum.

nonob
Posts: 236
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:18 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by nonob » Thu Jun 14, 2018 2:24 am

Hi,
martin.bohac wrote:
Wed Jun 13, 2018 4:03 pm
nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
At first do you have in MMW Options/Portable Device Sync/Your device profile/Options/Tagging enabled "Sync all Artwork to file folders" "albumart"?
No it isn't, but i think MMA read albumart in tags, isn't it ?
I think i always unchecked "sync all artwork to file folder" because i believed i don't need them.

This option is not needed to be enabled. When it is disabled, all artworks are stored to MMA app folder Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey
but in this case, when you uninstall MMA, then all Artworks are deleted.
nonob wrote:
Tue Jun 12, 2018 7:15 am
martin.bohac wrote:
Tue Jun 12, 2018 5:47 am
Does the albumart.jpg exist in folder where e.g "1.22.03.Acoustic (Maroon 5)" is placed?
I have a folder.jpg file in folder where "1.22.03.Acoustic (Maroon 5)" is placed on my PC, but not on my android device. Do i need it ?
No, the option is disabled, so artwork should be stored in App folder.
Do you think enabling this option could help to avoid some issues to have albumart displaying more "stable" ? If yes, maybe i will enable it...
martin.bohac wrote:
Wed Jun 13, 2018 4:03 pm
Please follow these steps.
1) Go to MMA Developer Options (Options/About MediaMonkey/tap to MediaMonkey icon) and click on "Publish database to main storage"
2) Send me your database again. I hope it will be not malformed.
Done.
Thanks :)
MMW gold (with extensions : Album Art Tagger, CustomFieldsTagger, Discogs Tagger, French translation, GenreFinder, Last.fm Scrobbler, MusicBrainz Tagger, MusicIPTagger, RegExpFind and Replace, Tagging inconsistencies) on desktop PC with OS Windows 7 64-bit SP1, MB Gigabyte M68M-S2P (Socket M2), CPU AMD Phenom II X6 1035T, RAM 4.00 Go Canal-Double DDR2 @ 401 MHz, SSD 111GB KINGSTON SV300S37A12 (C:), DVDWRITER HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 ATA Device, VIRTUAL ELBY CLONEDRIVE CdRom Device.
MMA on 4 Android devices.

martin.bohac
Posts: 96
Joined: Thu Nov 14, 2013 5:23 pm

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by martin.bohac » Thu Jun 14, 2018 4:53 am

Great, database is ok now.
Tha album "1.22.03.Acoustic" has artwork situated in folder "C4DA-8116:Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey/files/artworks/liav9n4nig5i.jpg", can you verify (e.g by Es File Explorer) whether file really exists?
Only in this case wifi sync does not fix it, because it thinks that track has artwork.
To fix it you have to delete album(e.g via in MMA/Albums view delete context action) and then run wifi sync again.
if this will not work, it's weird, then you can try delete album again and before next sync try to enable "Sync all Artwork to file folders" "albumart" in MMW.

nonob
Posts: 236
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:18 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by nonob » Thu Jun 14, 2018 9:31 am

martin.bohac wrote:
Thu Jun 14, 2018 4:53 am
Tha album "1.22.03.Acoustic" has artwork situated in folder "C4DA-8116:Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey/files/artworks/liav9n4nig5i.jpg", can you verify (e.g by Es File Explorer) whether file really exists?
Yes it exist but it seems corrupted : it has 120x120 resolution's and 2,1 Ko size's, just like most of others artworks !

Image
martin.bohac wrote:
Thu Jun 14, 2018 4:53 am
Only in this case wifi sync does not fix it, because it thinks that track has artwork.
Ok, i understand.

What is the need of these artworks located in C4DA-8116:Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey/files/artworks/ ?
MMA should use tag artworks, isn't it ?
Are they used for "album view" ?
martin.bohac wrote:
Thu Jun 14, 2018 4:53 am
To fix it you have to delete album(e.g via in MMA/Albums view delete context action) and then run wifi sync again.
I ever did that yesterday and it didn't helped but i just tried again : same issue.

What i did :
1-I deleted liav9n4nig5i.jpg
2-I started a new scan
3-I played tracks : artwork is displayed for all tracks of the album in nowplaying list and player view :) , but not in "album view" :(
It seems that artwork displayed at this moment for tracks is located to Android/data/com.android.providers.media/albumthumbs/1493301919448
4-I deleted album
5-I started wifi sync : no more artwork neither tracks or album
6-I started a new scan : idem
7-I checked if a new artwork file is linked to the album in Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey/files/artworks/ : yes, it is a new one named rsl3tyavtv79.jpg and surprise : it is a 120x120 2,1 ko like others "no goods".
martin.bohac wrote:
Thu Jun 14, 2018 4:53 am
if this will not work, it's weird, then you can try delete album again and before next sync try to enable "Sync all Artwork to file folders" "albumart" in MMW.
Ok, i deleted the album then enabled the setting in MMW :

Image

Then i started a new sync from MMA : artwork is missing :(

I checked the album folder to see the new synchronised albumart file : it is here but like others : 2,1 Ko and 120x120 ! :

Image

What do you think ? Could my sd card be corrupted or do you think it is something else ?


Then, there is something i don't understand very well :
I think i didn't have to sync artwork to file folders because MMA could display tag artwork; but you shown me the Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey/files/artworks/ and now i understand that all artworks are extracted anyway ? So what is the best recommandation for performance and speed process : check "Sync all Artwork to file folders" in MMW or uncheck it and let MMA extract artwork itself ?

Thanks
MMW gold (with extensions : Album Art Tagger, CustomFieldsTagger, Discogs Tagger, French translation, GenreFinder, Last.fm Scrobbler, MusicBrainz Tagger, MusicIPTagger, RegExpFind and Replace, Tagging inconsistencies) on desktop PC with OS Windows 7 64-bit SP1, MB Gigabyte M68M-S2P (Socket M2), CPU AMD Phenom II X6 1035T, RAM 4.00 Go Canal-Double DDR2 @ 401 MHz, SSD 111GB KINGSTON SV300S37A12 (C:), DVDWRITER HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 ATA Device, VIRTUAL ELBY CLONEDRIVE CdRom Device.
MMA on 4 Android devices.

martin.bohac
Posts: 96
Joined: Thu Nov 14, 2013 5:23 pm

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by martin.bohac » Fri Jun 15, 2018 4:01 am

To clarify MMA don't use own Tag parser (It's planned to future version). So if you include some folder to library, then Android media scanner is used.
Android media scanner extract artworks to "Android/data/com.android.providers.media/" folder. I think it works well, I guess that old artwork for Album view was cached, so this is the reason why it appears correctly only in other views.
If you use Wifi sync, then artworks are downloaded to "Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey" or to the folder where is track located (depends on MMW settings). It looks like MMW default artwork. I will ask MMW guy.

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Fri Jun 15, 2018 4:26 am

Hi, which MMW version do you use?

Could you look at the file in MMW and see whether the artwork is shown correctly in MMW?
Is the artwork stored in file tag or file folder in MMW?
Is it in PNG format? We have updated PNG library recently so there could be some issues.
It would be valuable if you could zip the album folder (PC location in MMW) and upload it somewhere (Box, DropBox, FileDropper, ...) for me to test , replicate and possible fix the issue?

Thanks.

nonob
Posts: 236
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:18 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by nonob » Fri Jun 15, 2018 4:59 am

Hi,
martin.bohac wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:01 am
To clarify MMA don't use own Tag parser (It's planned to future version). So if you include some folder to library, then Android media scanner is used.
Android media scanner extract artworks to "Android/data/com.android.providers.media/" folder. I think it works well, I guess that old artwork for Album view was cached, so this is the reason why it appears correctly only in other views.
If you use Wifi sync, then artworks are downloaded to "Android/data/com.ventismedia.android.mediamonkey" or to the folder where is track located (depends on MMW settings). It looks like MMW default artwork. I will ask MMW guy.
Thanks for your explanations :)
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:26 am
Hi, which MMW version do you use?
4.1.21.1867
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:26 am
Could you look at the file in MMW and see whether the artwork is shown correctly in MMW?
Yes, all artworks are displayed for all my audio files.
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:26 am
Is the artwork stored in file tag or file folder in MMW?
Both for all my tracks : my main storage is tag tracks then i extract it to folder.jpg for each album with Album art tagger addon (near tracks in folder album).
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:26 am
Is it in PNG format? We have updated PNG library recently so there could be some issues.
No it is jpg. I tried to "save to" image from tag : it result a jpg file. The file in album folder is also a jpeg file.
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 4:26 am
It would be valuable if you could zip the album folder (PC location in MMW) and upload it somewhere (Box, DropBox, FileDropper, ...) for me to test , replicate and possible fix the issue?
Done. I sent you the link by private message.

This album is just an exemple of most of my albums having the same issue : i think i have about half of my entire collection not displaying artwork in MMA (about 500 albums...).

Thanks.
MMW gold (with extensions : Album Art Tagger, CustomFieldsTagger, Discogs Tagger, French translation, GenreFinder, Last.fm Scrobbler, MusicBrainz Tagger, MusicIPTagger, RegExpFind and Replace, Tagging inconsistencies) on desktop PC with OS Windows 7 64-bit SP1, MB Gigabyte M68M-S2P (Socket M2), CPU AMD Phenom II X6 1035T, RAM 4.00 Go Canal-Double DDR2 @ 401 MHz, SSD 111GB KINGSTON SV300S37A12 (C:), DVDWRITER HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 ATA Device, VIRTUAL ELBY CLONEDRIVE CdRom Device.
MMA on 4 Android devices.

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Fri Jun 15, 2018 7:06 am

Hi, thanks for the link.

I have downloaded the "Maroon 5" folder and everything synced fine here (artwork shown as expected in MMA and Anrdoid's Total Commander).
Nevertheless I've tested with 4.1.21.1869 while you were testing with 1867.

Some further questions:
1) if you browse the "Maroon 5" via UPnP node, do you see the artwork correctly?
If not, go to C:\Users\<user>\AppData\Local\Temp\ and try to delete or clear MM_UPNP_Images folder, does it help?

2) If you try to delete the "Maroon 5" in MMA (including the folder) and sync again (using MMW 4.1.21.1869), are the tracks and artwork loaded correctly?

nonob
Posts: 236
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:18 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by nonob » Fri Jun 15, 2018 9:12 am

Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 7:06 am
1) if you browse the "Maroon 5" via UPnP node, do you see the artwork correctly?
No, i see only some artworks; about 20 over my about 1000 albums !
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 7:06 am
If not, go to C:\Users\<user>\AppData\Local\Temp\ and try to delete or clear MM_UPNP_Images folder, does it help?
I deleted the folder (it seems contains only few artworks that i see in Upnp) and browsed again Upnp from MMA : no changes.
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 7:06 am
2) If you try to delete the "Maroon 5" in MMA (including the folder) and sync again (using MMW 4.1.21.1869), are the tracks and artwork loaded correctly?
I updated MMW to 18.69, deleted Marron 5 album folder, checked physical folder; it is no present then synced wifi : no artworks :(

Thanks
MMW gold (with extensions : Album Art Tagger, CustomFieldsTagger, Discogs Tagger, French translation, GenreFinder, Last.fm Scrobbler, MusicBrainz Tagger, MusicIPTagger, RegExpFind and Replace, Tagging inconsistencies) on desktop PC with OS Windows 7 64-bit SP1, MB Gigabyte M68M-S2P (Socket M2), CPU AMD Phenom II X6 1035T, RAM 4.00 Go Canal-Double DDR2 @ 401 MHz, SSD 111GB KINGSTON SV300S37A12 (C:), DVDWRITER HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 ATA Device, VIRTUAL ELBY CLONEDRIVE CdRom Device.
MMA on 4 Android devices.

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Fri Jun 15, 2018 10:14 am

nonob wrote:
Fri Jun 15, 2018 9:12 am
No, i see only some artworks; about 20 over my about 1000 albums !
OK, if you don't see the artwork via UPnP either then it won't be Wi-Fi synced.

Could you please:
1) Ensure that you have downloaded debug version of 4.1.21.1869 : http://www.mediamonkey.com/beta/MediaMo ... _Debug.exe
2) Generate debug log using the DbgView app (item 4b here viewtopic.php?f=6&t=341 ) while browsing the "Maroon 5" via UPnP node in MMA, I should (hopefully) see in the log why the artwork isn't serving.

EDIT: Maybe even better than debug log would be your database (C:\Users\<user>\AppData\Roaming\MediaMonkey\MM.DB ), could you zip it and share the link to it via PM?

Thanks!

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Fri Jun 15, 2018 10:32 am

I''ve revised the code and found that the issue could also happen when the tracks/artworks are located on a temporarily inaccessible network drive.
Are they on a network drive?

nonob
Posts: 236
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:18 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by nonob » Fri Jun 15, 2018 11:20 am

Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 10:14 am
nonob wrote:
Fri Jun 15, 2018 9:12 am
No, i see only some artworks; about 20 over my about 1000 albums !
OK, if you don't see the artwork via UPnP either then it won't be Wi-Fi synced.
Ok.
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 10:14 am
Could you please:
1) Ensure that you have downloaded debug version of 4.1.21.1869 : http://www.mediamonkey.com/beta/MediaMo ... _Debug.exe
2) Generate debug log using the DbgView app (item 4b here viewtopic.php?f=6&t=341 ) while browsing the "Maroon 5" via UPnP node in MMA, I should (hopefully) see in the log why the artwork isn't serving.

EDIT: Maybe even better than debug log would be your database (C:\Users\<user>\AppData\Roaming\MediaMonkey\MM.DB ), could you zip it and share the link to it via PM?
Done.

I just checked again the temp folder, there are only 4 artwork and one "NoImg0.jpg" :

Image
Ludek wrote:
Fri Jun 15, 2018 10:32 am
I''ve revised the code and found that the issue could also happen when the tracks/artworks are located on a temporarily inaccessible network drive.
Are they on a network drive?
Nope.

Thanks :)
MMW gold (with extensions : Album Art Tagger, CustomFieldsTagger, Discogs Tagger, French translation, GenreFinder, Last.fm Scrobbler, MusicBrainz Tagger, MusicIPTagger, RegExpFind and Replace, Tagging inconsistencies) on desktop PC with OS Windows 7 64-bit SP1, MB Gigabyte M68M-S2P (Socket M2), CPU AMD Phenom II X6 1035T, RAM 4.00 Go Canal-Double DDR2 @ 401 MHz, SSD 111GB KINGSTON SV300S37A12 (C:), DVDWRITER HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 ATA Device, VIRTUAL ELBY CLONEDRIVE CdRom Device.
MMA on 4 Android devices.

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Fri Jun 15, 2018 3:46 pm

Hi, thanks for the MM.DB.

It might by caused by Trixmoto's AlbumArtTagger script, the script seems adding a dummy artwork entries with empty cover path:
see https://www.dropbox.com/s/loehtsx3z50io ... 0.png?dl=0

I've entered the issue as https://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=14879 and will fix it for the next realease.

EDIT: I've just found that the coverStorage is 0 (file tag) so that's all right that the coverPath is empty.
The cover is supposed to be in the file tag.

Could you please check whether the cover is presented in the file tag of file:
:\MUSIQUE\Ma musique\Pop Rock\Maroon 5\1.22.03.Acoustic (2004)\01. This Love.mp3
or send me the file for analyzing? It seems that the cover is either not presented in the file tag or cannot be read by MM.

Thx.

EDIT2: The really strange this is that you seem to have every track in your library twice!
See: https://www.dropbox.com/s/novbscqwjcozk ... 9.png?dl=0
The first version was added in on 12/21/2013 and the second was added two months ago (04/12/2018), I wonder how the second version could get into library? The path is identical so it couldn't be added by a library re-scan. Maybe an addon?

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Sat Jun 16, 2018 7:33 am

BTW my theory is that the media on which the tracks resides has changed somehow and thus the old tracks (duplicates) are now inaccesible. MM wants to serve arwtwork of the inaccesible copy. To confirm my theory try to locate the Maroon 5 album and delete the no longer accessible copies from the library. I guess it will resolve the issue and artwork will be finally shown over UPnP?

Ludek
Posts: 2466
Joined: Fri Mar 09, 2007 9:00 am

Re: [SOLVED] Sync / Playlist corruption with 1.3.2.0804

Post by Ludek » Mon Jun 18, 2018 3:21 am

FYI:

I've fixed the issue as https://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=14879 , i.e. so that artwork for the accessible copies is served via UPnP/Wi-Fi.
I've fixed it for the next build (4.1.21.1871), if you don't want to wait for the build you can test the fix directly by replacing your current MediaMonkey.exe from (1869) by this one: https://www.dropbox.com/s/fin3jdd6idyzn ... y.exe?dl=0

The question is why the duplicates were created, the media must have changed somehow and thus MM now see it as another media for some reason.
I guess that it is the case 3e) here: http://www.mediamonkey.com/support/inde ... ls-to-play
See the item 3e how to "repair" the situation.

Post Reply