Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

Post a reply

Smilies
:D :) :( :o :-? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink:

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sat Jul 13, 2024 6:39 am

rusty wrote: Fri Jul 12, 2024 9:38 am tbm72, reading through this thread, it sounds as if the issue is specific to your .json file and that it doesn't occur if you delete it.

If that's the case (and considering that bugs #20946 and #21054 are already tagged as fixed), and given that it isn't occurring for anyone else, would it make sense to:
- send the file to our helpdesk so that we can have a look and try to replicate / open a new bug
- workaround the problem by renaming the .json file so that MM recreates a clean one that doesn't have the problem (you'll have to recreate some UI settings)

Thanks!

-Rusty

Thanks Rusty, yes it's not a big deal so I'll either just leave it alone and put up with the bug after each update or reset the .json file and try to recreate the settings I have. Just to clarify, does the persistent.json file simply hold UI/layout preferences or is there anything else in it? I'll keep a backup of it in case.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by rusty » Fri Jul 12, 2024 9:38 am

tbm72, reading through this thread, it sounds as if the issue is specific to your .json file and that it doesn't occur if you delete it.

If that's the case (and considering that bugs #20946 and #21054 are already tagged as fixed), and given that it isn't occurring for anyone else, would it make sense to:
- send the file to our helpdesk so that we can have a look and try to replicate / open a new bug
- workaround the problem by renaming the .json file so that MM recreates a clean one that doesn't have the problem (you'll have to recreate some UI settings)

Thanks!

-Rusty

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Peke » Sat Jul 06, 2024 1:37 pm

Hi,
you can use backed .json on Portable installation to see difference and replicate behavior.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by CrashMonkey » Sat Jul 06, 2024 1:30 pm

Can you share your .json file. I wonder if i could find the cullprint of the issue by validating the json file, or compairing it to my file or the default file.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sat Jul 06, 2024 12:49 pm

Rob_S wrote: Sat Jul 06, 2024 12:34 pm It seems to me your issue might be buried in your settings file someplace, and the only way to get rid of it permanently is to lose that.
I did wonder if there's something it doesn't like in my settings file. If I can be bothered at some point I might reset it to default and try to recreate it step by step to how I have it now. I guess if I keep a backup of my json file I can always look through it to see what changes I made.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Rob_S » Sat Jul 06, 2024 12:34 pm

Note:
I followed your steps and all seems OK on launch so I've renamed persistent.json.old back to its original filename and tried installing the latest install again on top.
It seems to me this step has reinstalled the problem for next time.

How many settings would you have to redo, if you actually kept the replacment persistent.json and just tried to re-create what you have from scratch?

It seems to me your issue might be buried in your settings file someplace, and the only way to get rid of it permanently is to lose that.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Peke » Sat Jul 06, 2024 11:54 am

Hi,
It is even stranger that it does not happen on clean portable install.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sat Jul 06, 2024 4:41 am

Hmm, maybe that didn't fix it after all. Just ran latest update and it happens again on 1st launch. Will just ignore it from now as it's fine if I quit and then relaunch again but strange that it keeps coming back only on the first launch after an update:

Image
Image
Image

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sun Jun 30, 2024 4:04 am

Lowlander wrote: Sat Jun 29, 2024 3:24 pm Try renaming persistent.json to persistent.json.old on the old install (you'll loose its settings, but not others and you can go back to it after testing), then start MediaMonkey. Close and reinstall on top. Does the problem persist?
Thank you, that seems to have fixed it! I followed your steps and all seems OK on launch so I've renamed persistent.json.old back to its original filename and tried installing the latest install again on top. Menus seem OK on first run now.

Seems odd though that the persistent.json file is back to how it was originally but the bug has gone away? Anyway, will keep an eye on it next time there's an update. Thanks :)

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Peke » Sat Jun 29, 2024 3:25 pm

Hi,
Try to rename Persistent.json as it contains UI settings.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Lowlander » Sat Jun 29, 2024 3:24 pm

Try renaming persistent.json to persistent.json.old on the old install (you'll loose its settings, but not others and you can go back to it after testing), then start MediaMonkey. Close and reinstall on top. Does the problem persist?

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sat Jun 29, 2024 3:14 pm

Hmm, no it all seems OK with a clean install to a fresh folder.

If it only affects me I'm not too bothered as it's always fine after the first run through. If there's something simple I could try without causing a headache in losing settings etc then I could give it a try but otherwise maybe I'll just leave it as it is.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by Lowlander » Sat Jun 29, 2024 11:29 am

Does this still happen with a clean install? You can do a separate portable install to test.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946][#21054]

by tbm72 » Sat Jun 29, 2024 4:15 am

Just updated to latest build (3034) and I don't seem to get any more crashes or errors but the first time I launch MM after upgrading I still get the weird menu behaviour every time on the first launch (with the full height blank vertical menus). This is always on first run after updating then goes away until next update.

Re: Random bug when hovering over menu items [#20946]

by Ludek » Mon Jun 24, 2024 5:08 pm

tbm72 wrote: Wed May 22, 2024 5:24 pm I've seen this bug lots of times before but never bothered reporting it as it's quite random. I'll usually see it the first time when running after there's a new update of MM and then it doesn't usually appear again until the next update.

Today I saw it after changing skin to the default Material Design one. What happens is that after first run after update (or after changing skin) whenever I hover over any of the menu items (e.g. File/Edit/View etc) the menu dropdown area is blank and fills the whole screen vertically like this:

Image

Usually quitting and restarting makes it go away and everything is OK again but today I also got this error:

Image

Again, when I quit and restart it's all OK again but I can often replicate by switching skin to Material and restarting.
FYI: I have just got the same error today and fixed it as https://www.ventismedia.com/mantis/view.php?id=21054 for the next build 3034

Top