Wrong album art on iPod

Get answers about syncing the current release of MediaMonkey with iPods and other devices.

Moderator: Gurus

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Wrong album art on iPod

Post by wiz » Fri May 22, 2009 10:42 pm

I tried searching and found some posts with this problem but didn't see any solution, maybe I missed it. If so apollogies.

I have an iPod (gen 5 I think - 80gb). I wiped all of the data on the iPod by resetig back to factory defaults using iTunes and then set the iPod options according to MM instruction. 99% of my library is in flac format so I use MM to sync and transcode to MP3 while syncing. All the album art on my PC is contained in each music subfolder (artist/album) with the file name of cover.jpg. In MM in the iPod device configuration/device configuration I have 'Sync all Album Art to Track Folders' selected and the file name is cover.jpg.

The problem is that none of the album art on the iPod matches the albums. Each song in an album has different album art and none of them have the correct one. I am running MM 3.1.0.1247. How do I correct this problem?

unnicorn_here

Re: Wrong album art on iPod

Post by unnicorn_here » Sun May 24, 2009 12:25 am

Hi, I have faced a similar problem with my ipod nano 4g. But in my case the album art gets jumbled up only when I add video (using Itunes). Didnt get any solutions on this forum. If anyone has a solution for it please let me know.

Cheers.

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Sun May 24, 2009 1:00 am

I don't use video and have only sync'd with MM since I init'd the iPod.

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Thu May 28, 2009 12:43 am

Someone from MM, anyone?

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Thu Jun 04, 2009 12:11 am

Anyone? MM Support?

jiri
Posts: 5395
Joined: Tue Aug 14, 2001 7:00 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Wrong album art on iPod

Post by jiri » Thu Jun 04, 2009 3:27 am

If you search the forum, you can find that this issue happens to some users, but we haven't ever be able to pinpoint what's the source of the problem. It appears that it can be caused by using iTunes together with MM for iPod syncing, but it doesn't seem to be always the case. Can you reproduce the issue in some simple setting, e.g. just for very few tracks?

Btw, you don't need the 'Sync all Album Art to Track Folders' option for iPods, since album art is handled in its internal database.

Jiri

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Thu Jun 04, 2009 10:29 am

Hi Jiri,

Since initing the iPod with iTunes and syncing with MM I have not even launched iTunes. Since I have converted my entire (99%) of my library to flac format iTunes is useless for me so I don't even use it anymore. I guess the only time I would need to use it is when a software update comes out for the iPod.

Does it matter that the album art is not included with each track but only in the folder as cover.jpg? I am also using iPod/iTunes style directories if that matters.

Don

jiri
Posts: 5395
Joined: Tue Aug 14, 2001 7:00 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Wrong album art on iPod

Post by jiri » Thu Jun 04, 2009 2:24 pm

No, there isn't any difference in how you store album art in your library, it's always converted and stored in iPod's internal DB.

Jiri

bohdand

Re: Wrong album art on iPod

Post by bohdand » Sun Jun 07, 2009 5:07 pm

I have the same problem and I believe the issue has to do with the album art properties in MM. If I have only one album art item for a song and it is labeled as Front (Cover) it seems to work most of the time (not always). Most of the time when there is more than one photo or it is not labeled as Front (Cover) it seems to be messed up on the iPod.

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Sun Jun 07, 2009 8:18 pm

I only have one album art file per directory named cover.jpg. There is no embedded album art.

arttwood
Posts: 16
Joined: Fri Sep 05, 2003 9:23 am
Location: NH

Re: Wrong album art on iPod

Post by arttwood » Tue Jun 09, 2009 4:12 pm

Any update on this? I have the same problem.

nohitter151
Posts: 23640
Joined: Wed Aug 09, 2006 10:20 am
Location: NJ, USA
Contact:

Re: Wrong album art on iPod

Post by nohitter151 » Tue Jun 09, 2009 7:24 pm

arttwood wrote:Any update on this? I have the same problem.
I don't see exactly what you are looking for. Is Jiri (main developer of MM) unclear in his previous statement? --> http://www.mediamonkey.com/forum/viewto ... 35#p207638
MediaMonkey user since 2006
Need help? Got a suggestion? Can't find something?

Please no PMs in reply to a post. Just reply in the thread.

arttwood
Posts: 16
Joined: Fri Sep 05, 2003 9:23 am
Location: NH

Re: Wrong album art on iPod

Post by arttwood » Tue Jun 09, 2009 7:58 pm

He was clear.. . he said he has been unable to replicate the problem. I, and other users, continue to experience this problem. I've searched this and other threads and there has not been a fix that I can apply that resolves this. Thus, my question. . .any updates/fixes that other users are aware of and have applied with success?

Art

nohitter151
Posts: 23640
Joined: Wed Aug 09, 2006 10:20 am
Location: NJ, USA
Contact:

Re: Wrong album art on iPod

Post by nohitter151 » Tue Jun 09, 2009 8:24 pm

arttwood wrote:He was clear.. . he said he has been unable to replicate the problem. I, and other users, continue to experience this problem. I've searched this and other threads and there has not been a fix that I can apply that resolves this. Thus, my question. . .any updates/fixes that other users are aware of and have applied with success?

Art
What about:
Jiri wrote:Can you reproduce the issue in some simple setting, e.g. just for very few tracks?
MediaMonkey user since 2006
Need help? Got a suggestion? Can't find something?

Please no PMs in reply to a post. Just reply in the thread.

wiz
Posts: 33
Joined: Tue May 12, 2009 11:56 pm

Re: Wrong album art on iPod

Post by wiz » Tue Jun 09, 2009 10:40 pm

Jiri wrote:Can you reproduce the issue in some simple setting, e.g. just for very few tracks?
Well it happens for all tracks on my iPod 80gb. For me to try it with just a few tracks would mean resetting the iPod and then syncing a few tracks after which I'd have to sync my tracks again which took three days to do the first time. While I am very willing to do testing, supply config info and files to help solve this or any other problem I'm not willing to redo a three day sync unless of course a fix was supplied and that was the only way to get the proper album art to appear. Since this is not an isolated problem and many people are experiencing it I would think the MM developers should be able to reproduce this.

Post Reply