Denon can't see MM service unless MM app is running

Get answers about how to share with different devices.

Moderator: Gurus

normmacneil
Posts: 1
Joined: Thu Jun 27, 2019 8:29 pm

Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by normmacneil » Thu Jun 27, 2019 8:47 pm

Win7 PC running MM 4.1.24.1883; media library is a Synology NAS (although I think this is irrelevant); MM Service is installed & running (labelled "MM Server"); Tools -> Library -> Media Sharing is On and automatically accepts any connections from any internal network IP.
Denon AVR-S710W receiver connected HDMI to TV (so I can see the Denon menus, etc.)
Everything is wired, not wireless, same network.

On the receiver, I go to Online Music -> Media Servers... the "MM Server" is not listed.
I start MM application on the PC, suddenly the "MM Server" is listed as a media server on the TV/Denon receiver. Everything works fine (I can see playlists, play music, no problems).
The MM service is still showing "Running" on the PC.
If I stop the MM Application, the "MM Server" disappears from the media server listing on the TV/Denon.

Am I missing something? I thought the MM service would allow me to access the library even when the application is not running in the foreground.

Lowlander
Posts: 46183
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by Lowlander » Thu Jun 27, 2019 9:07 pm

Did you install the service as the same Windows User as the one running MediaMonkey? This is necessary as MediaMonkey settings are per Windows User.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

ITgreybeard
Posts: 25
Joined: Sat Feb 04, 2012 6:52 pm
Location: WA USA

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by ITgreybeard » Sun Nov 03, 2019 1:38 pm

Lowlander - or other seer, could you reply to this again, with the following question(s) in mind?

I want my Windows 10 Pro platform that acts as a home server to boot and make the hosted MM Server immediately available to other LAN devices.

It has been my expectation that this can occur without my having to log any user into the home server, let alone a specific one.

What am I not understanding? :-?

(Thank you.)
ITgreybeard : MM Lifetime Gold. Rescued and customized DELL T7400 (Qchan memory, PCI-e II, SATA II/III, on-board RAID): ++Dual QCore Xeon 3.0GHz, 128GB(!) ECC, AMD W5000 wk graphics, SATA III and USB3.0 via cards, SSD and HDD aplenty. Win10 Pro +Ubuntu. Fallback= Custom ASUS i7-860 2.8GHz w/8GB mem, ATI FirePro V4800 (FireGL V) graphics card, multiple disks. Yes they're old :wink: but so am I ...

Lowlander
Posts: 46183
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by Lowlander » Sun Nov 03, 2019 4:13 pm

If you install MediaMonkey as Service this is possible, yes.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

ITgreybeard
Posts: 25
Joined: Sat Feb 04, 2012 6:52 pm
Location: WA USA

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by ITgreybeard » Mon Nov 04, 2019 11:52 am

Hmmm... During the "Windows installation" phase of the latest MM Gold for existing Gold licensees (MediaMonkey_4.1.25.1895.exe ~ is this the same for everybody?), there is offered portable installation but not installation as a service as far as I can tell. Nor does it appear to be offered during the initial program run, though DLNA is. I am sure that I have seen it in the past, and perhaps I can hunt through various menus to find it...

This seems to be the case even when MM has first been uninstalled with "all" traces erased. I must be missing something somewhere.
ITgreybeard : MM Lifetime Gold. Rescued and customized DELL T7400 (Qchan memory, PCI-e II, SATA II/III, on-board RAID): ++Dual QCore Xeon 3.0GHz, 128GB(!) ECC, AMD W5000 wk graphics, SATA III and USB3.0 via cards, SSD and HDD aplenty. Win10 Pro +Ubuntu. Fallback= Custom ASUS i7-860 2.8GHz w/8GB mem, ATI FirePro V4800 (FireGL V) graphics card, multiple disks. Yes they're old :wink: but so am I ...

Lowlander
Posts: 46183
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by Lowlander » Mon Nov 04, 2019 4:09 pm

It's an option under Tools > Options > Media Sharing if I'm not mistaken, not an option during installation. The MediaMonkey Service is not available for those choosing a Portable Install.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

freedomfries323
Posts: 32
Joined: Thu Nov 12, 2015 5:24 pm

Re: Denon can't see MM service unless MM app is running

Post by freedomfries323 » Thu Nov 07, 2019 6:35 pm

The service configuration doesn't happen at software install time, it's under the media sharing options.

I've had issues with it, however. It doesn't always run in the background by itself, and it seems to want to shut itself down when I decide to shut off the client app. I think this stemmed after I updated MM. I merely ran the installer and let it overwrite the previous version. This may have caused some corruption. I'm planning on doing a clean install, after removing everything, including the registry bits, and hope this will fix it.

Post Reply